Ik ging deze keer langs bij Etienne Smet! Duivenmelker in hart en nieren en ook een grote hulp voor onze maatschappij bij het verspreiden van brieven en affiches!
"Ik ben al 65 jaar duivenmelker. Van kinds af aan dus eigenlijk. Ik was 14 jaar toen ik ermee begon, bij ons thuis ging het van vader op zoon, dat was vaak een traditie in die tijd. In 1961 trouwde ik met Annie. We hebben eerst zes maanden in Berlare gewoond en daar heb ik direct een duivenkot gezet. Daarna kochten we ons huis hier in Zele en ook hier was het plaatsen van een duivenkot één van de eerste dingen die ik deed."
"Ik heb altijd op Quiévrain en Noyon gespeeld. Op de snelheid dus, nooit verder. Nu er terug vluchten op Noyon georganiseerd worden door de maatschappij, ben ik zeker van plan om komend seizoen ook op Noyon te spelen. Vroeger speelde ik ook in meerdere lokalen: Hamme Zogge, Berlare en steeds ook in Zele natuurlijk. Die eerste twee lokalen bestaan niet meer ondertussen. Vroeger was het lokaal van onze maatschappij in Zele gevestigd aan de melkerij. Rechtover de melkerij was er het café van Jef D'Hollander waar we onze duiven moesten intekenen en dergelijke. Jaren later is de maatschappij dan verhuisd naar het huidige lokaal aan café 'T Zonhoekje."
"Vroeger zaten mijn duiven in een zelf gemetst hok. Dan moest ik steeds op een ladder klimmen om tot bij mijn duiven te geraken. Als het slecht weer was, bijvoorbeeld vriesweer of regen, werd dat op de duur te gevaarlijk. Mijn vrouw maakte zich daar ook zorgen over. Ik heb toen een ander duivenhok gemaakt op de begane grond. Zo'n twee jaar geleden heb ik dan al mijn oude duiven verkocht en heb ik enkel mijn kwekers overgehouden. Die zijn nu 11 à 12 jaar oud."
"Ik heb in totaal zeven koppels kwekers. Deze hebben mij al één nest gegeven en ze zijn nu bezig met broeden op het tweede nest. Ik kan gerust zeggen dat ik tevreden ben over mijn kweek tot nu toe."
"Mijn huidig duivenhok is te vergelijken met een tuinhuis. Daar zitten ook mijn jonge duiven. Mijn kwekers zitten in 'de vleug',een ren, zeg maar. Het duivenhok is gebouwd uit hout, meer heb ik ook niet nodig. Ze komen niets tekort."
"Ik hou het vooral bij mijn eigen kweek. Heel soms, niet vaak, koop ik eens een nieuwe duif. Waarom veranderen als je duiven goed komen?"
"Mijn beste kwekers komen voort uit de duiven van Jozef Van Den Branden en Leon Seymortier. Dat zijn heel goede rassen waar ik al veel succes uit gehaald heb."
"Voor mijn oude duiven speelde ik altijd op weduwschap. Voor mijn jonge duiven speel ik 'op de schuifdeur'. Dat is een term die de duivenmelkers wel kennen. Het is ook een soort van weduwschap omdat ze van elkaar gescheiden worden."
"Voor ik begin te kweken, ga ik langs bij de dierenarts. Dat is altijd ergens in november, december. Drie weken voor de start van het seizoen, ga ik opnieuw langs bij de dierenarts. Die controleert steeds hun mest. Als alle controles goed zijn, kan ik met een gerust hart kweken/spelen. Mijn duiven krijgen enkel medicatie als ze ziek zijn. Ik vind het niet nodig om heel veel preventieve medicatie te geven. Enige uitzondering hierop is dat ze om de twee weken een pilletje krijgen tegen Tricho (Trichomonas). Verder laat ik de natuur zijn gang gaan. Het spreekt vanzelf dat ik wel bij de dierenarts langs ga als ze ziek zijn. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook de nodige vaccinaties."
"Natuurlijk is voeding belangrijk, maar ik hou het eigenlijk liever simpel en ik hou vast aan de voeding die ik al jaren gebruik. Ik koop deze in Waasmunster bij Paloma. Tijdens het vluchtseizoen krijgen ze de vluchtmengeling. Tijdens de kweek krijgen ze de kweekmengeling. Na het kweken of als mijn duiven ziek geweest zijn, geef ik ze wel een vitaminekuur."
"Ik vond het persoonlijk een heel goede avond, vooral voor de maatschappij, omdat er nog zoveel geboden is. Verder was er het nodige vertier, wat de avond nog wat plezanter maakte. Doe zo voort!"
"Om te beginnen moet je natuurlijk een goed duivenras hebben, dat zal elke duivenmelker je wel vertellen. Verder verzorg ik mijn duiven heel goed want ook dat is belangrijk! Elke dag ben ik met mijn duiven bezig, zo ongeveer twee uur per dag. 's Morgens één uur en 's avonds ook één uur. Ongeveer natuurlijk, ik houd het niet zozeer bij op mijn horloge."
"Ik vind het heel belangrijk om een goede ondersteuning te bieden aan jonge duivenmelkers want zij zijn tenslotte de toekomst van de sport! Ik ben steeds bereid om een beginnende duivenmelker een koppel duiven te schenken om mee te starten. Bij mij mogen ze ook altijd in de leer komen, dat zou ik met veel plezier doen. Ook met hulpvragen kunnen ze altijd bij mij terecht. Een goede raad die ik zou geven: verzorg je duiven goed!"